Temná historie za Ethereum & Ethereum Classic

Co je Ethereum a co je Ethereum Classic? Proč máme tyto dva coiny? Jaká je historie, která vedla k tomuto rozhodnutí?

V kryptosféře panuje spousta spekulací a dezinformací ohledně Ethereum a Ethereum Classic. Níže je sepsána ve zkratce historie Ethereum a co všechno předcházelo vytvoření Ethereum a Ethereum Classic tak, jak je známe dnes. Zde jsou pouze fakta, co si z toho odnesete, nechám na vás. V mém zájmu je pouze očistit dezinformace a pověry kolující okolo původu Ethereum Classic a Ethereum. Osobně vlastním jak Ethereum, tak Ethereum Classic.

Píše se rok 2016 a Ethereum je v rozkvětu mezi kryptoměnami. Ethereum přináší revoluční technologie vylepšující trh s kryptoměnami. Motto Ethereum zní:

"decentralized platform that runs smart contracts exactly as programmed without any possibility of downtime, censorship, fraud".

Zde se zaměříme na slova 'decentralized', 'censorship' a 'fraud'. Slovíčko decentralizace v kontextu kryptoměn znamená, že neexistuje jedna osoba, či organizace, která by přímo mohla zasáhnout do vedení, či dění měny. Sepíše se technologie, spustí se, a uživatelé s ní nakládají na způsob leissez-faire. Dále se Ethereum také označuje za měnu uživatelů - 'lidu', která následuje politické a ekonomické vyznání svého stvořitele Vitalika Buterina.

Dále také známé krédo code is law., které určuje fakt, že co je dáno, nesmí a nemůže být pořušeno.

Toho stejného roku se spustila společnost Decentralized Autonomous Organization (DAO), která vytvořila revoluční technologii Smart Contracts, na kterých běží celý ekosystém Ethereum dodnes. Za necelý měsíc vybral crowdfund DAO přes 150 milionů dolarů - šlo opravdu o historický počin v kryptosféře. Vedení Ethereum se sdružuje pod názvem Ethereum Foundation (EF). O projektu DAO věděli, ale v době startu a průběhu DAO nezveřejnili informace, že by EF měla v DAO investice (mnohem později se zjistilo, že EF do DAO skutečně investovala).

17. 6. 2016 našel hacker díru ve funkci Smart Contracts, kterou využil, a okradl společnost DAO o 60 milionů dolarů v tehdejší hodnotě kryptoměny - jak pro firmu, tak pro investory obrovská ztráta. Vedení Ethereum vstoupilo do kontroverze a oznámilo, že bude aktivně bojovat za to, aby navrátili ukradené obnosy společnosti DAO - centralizovaně z pozice stvořitele uměle zasahují do dění, a porušují tím krédo decentralizace. Spustili tým White Hat Hackerů, kteří se pokoušeli peníze ukrást zase zpět a navrátit je DAO - což se nepodařilo.

Vedení bylo otřeseno, ať už z důvodu krádeže peněz na jejich platformě, nebo, spíše, ztráty vlastních osobních investic v DAO, a veřejně nabídlo tři možnosti na postup kupředu.

1) Se ztracenými penězi se DAO a investoři rozloučí a nebude se nic dělat
2) Aplikuje se Soft Fork - zásah do kódu - toto by znamenalo naprostou smrt pro Ethereum
3) Aplikuje Hard Fork - kód se převede a vytvoři se prakticky duplikát měny, který může pokračovat jiným směrem



Tým Ethereum prohlásil, že žádné změny zatím v té době neplánují - Ethereum se přeci hlásá za decentralizovanou měnu se silným krédem ohledně jejich neměnného technologického kódu a etiky. EF začalo však problém řešit s velkými investory a burzami v pozadí (vedení Bitfinexu bylo zjevně frustrováno s Ethereem a EF, a prohlásilo "I wish I never listed this piece of shit coin" z důvodu lhaní EF týmu burze). EF se chystá zakročit a přijít s finanční záchranou investorů (bailout - paralela s umělou finanční pomocí bankám při krizích).

EF vypouští svým klientům možnost hlasování o budoucnosti Ethereum pouhých 12 hodin před uzávěrkou, a nastavuje možnost 'hard fork' jako výchozí a automatickou odpověď na pasivních klientech. Zhruba 4% aktivních klientů (uživatelů, komunity) souhlasí s umělým zakročením - hard forkem, většina je proti a zastává původní neměnné krédo. Mezitím Vitalik vede kampaň, ve které vyvolává nátlak na komunitu pro jejich hlasování pro hard fork. Hlavně těžaři nemají jinou možnost, než následovat 'Ethereum' a jeho vedení.

Hard fork možnost "vyhrává" hlasování a EF spouští fork, nazývá svou novou měnou Ethereum. Díky hard forku společnost DAO a jejich investoři dostávají zpět své ukradené investice v hodnotě 60 milionů dolarů. Komunita je rozhořčena, ale své peníze mají stále v projektu Ethereum, který je veden EF, a většina tak pokračuje s vedením a majoritními těžaři (jak solo, tak pool servery).

Ti, kteří nesouhlasí jak s porušením kréda a posláním Ethereum, tak s podvodem, které EF ušilo na svou komunitu, pokračují v původním projektu Ethereum jako Ethereum Classic (ETC). ETC je tedy původní technologií, kterou EF opustilo. ETC věří v původní poslání Ethereum jako skutečně decentralizovanou měnu, do které nikdo nemůže uměle zasáhnout po své vlastní vůli. Ethereum se díky tomuto kroku potvrdilo jako naprosto centralizovanou měnou, se kterou si může vlastník Vitalik Buterin a EF dělat, co se jim zlíbí. 

ETC si v prvních momentech prochází agresivní kampaní Ethereum a EF, která obviňuje existencí ETC jako 'útok na Ethereum', a 'scam'. EF prodává své předtěžené coiny z původního chainu, a spouští obří devalvaci měny pod záminkou výdělku na katastrofě. Dále EF zasahuje do bezpečnosti původního chainu, čímž pokračuje v umělém boji proti ETC a poškozuje to, co zůstalo z původního Ethereum a jeho poselství. Rozhodnutí pro hard fork vytvořilo nenávratné chyby v kódu dnešního Ethereum.

ETC i po těchto (a mnoha dalších) útocích od komunity, vedení EF a samotného Vitalika, pokračuje jako ta pravá decentralizovaná měna, do které nikdo nemůže zasáhnout. Odchod EF způsobil nezávislost měny. Pověst ETC je dodnes kvůli špinavé kampani porušena, a většina lidí si není vědoma toho, co se událo.

Z tohoto plyne:

1) Ethereum porušilo své motto - dokonce přímo lhalo. 
2) Ethereum potvrdilo, že není decentralizovanou měnou. Centralizace je pro někoho přijatelná, ale lži zákazníkům určitě ne.
3) EF zaprodali svou vlastní komunitu a samotné Ethereum kvůli svým vlastním chybám. DAO mělo chybu ve svém kódu, která byla jejich vlastní vinou. Tato chyba umožnila hack, a EF přišlo o své  utajené investice do DAO. Je nemístné aby za jednu vlastní chybu jedné společnosti fungující na celém ekosystému platila celá komunita. 
4) EF se spikli proti své komunitě, aby obnovili své ukradené investice. V procesu této katastrofy navíc prodali předtěžené mince, čímž ještě navíc vydělali další peníze. Potvrdili tím také svou korupci.
5) Ve snaze zamést stopy po těchto krocích Ethereum vedlo kampaň pro ututlání korupce, a ustavičnému snažení zničení projektu ETC na několika frontách.

Samozřejmě dnes je jasné, že Ethereum, zřejmě také díky špinavým trikům, přežilo, a daří se mu daleko lépe, než původnímu projektu ETC. O temné historii Ethereum ví málokdo, ale i ti, kteří o ni vědí, ví, že projekt Ethereum v momentálním stádiu je pro kryptosvět velká záležitost, a přináší spoustu dobrého. Bez Ethereum by kryptoměny nikdy nebyly na takové úrovni, na jaké jsou dnes.

Problém však nastává jak v morální sféře, otázkách etiky a nekalých praktik EF, konspirování proti své vlastní komunitě a konspirace ve snaze zničit konkurenci (ETC) a zamazat stopy, a taktéž ve skutečnosti, že Ethereum, platforma, na které běží tisíce kryptoprojektů, je ve skutečnosti centralizovaná, a že EF, a hlavně Vitalik Buterin může sám svým rozhodnutím nakládat s takřka $300 miliardovým trhem zcela po své vlastní vůli (všechny ERC-20 tokeny fungují na síti Ethereum).

Za týmem EF stojí spousta jiných kontroverzí, ke kterým mám své vlastní názory - mezi jinými jde o lhaní o technologii Ethereum a výmluvy EF a Vitalika, velice špatná bezpečnost Ethereum, POS, a ERC-20 tokenů a korupce (pre-mined tokeny), výhružky a rasismus členů EF, nebo třeba Vitalikova podpora dětské pornografie, či jeho idealismus komunismu. V případě zájmu vás pro plný výčet odkážu na subreddit EthereumFraud ve zdrojích níže, který si dal za úkol ukazovat, co je toho Ethereum Foundation zač.

Zdroje:

https://www.reddit.com/r/ethereumfraud/comments/6bgvqv/faq_what_exactly_is_the_fraud_in_ethereum/
https://blockgeeks.com/guides/what-is-ethereum-classic/
https://www.bloomberg.com/features/2017-the-ether-thief/ - Ethereum vlastní podíly v DAO
http://aakilfernandes.github.io/ethereum-protocol-developer-holds-114877-dollars-worth-of-dao-tokens - Ethereum vlastní podíly v DAO
https://np.reddit.com/r/ethtrader/comments/6d62td/the_story_behind_ethereum_classic_etc_and_whos/
http://fortune.com/2016/09/04/ethereum-fall-out/
https://steemit.com/ethereum/@ckcryptoinvest/is-ethereum-classic-really-a-scam
https://elaineou.com/2016/07/18/stick-a-fork-in-ethereum/
https://www.reddit.com/r/ethereum/comments/4tffta/hard_fork_voting_and_node_adoption_results/ - výsledky umělých hlasů
http://i.imgur.com/FQfMMmE.png - Vitalik nebude nikdy podporovat ETC
https://www.reddit.com/r/ethereum/comments/4r8cqj/dao_motivated_fork_theft/ - vysvětlení krádeže vykonané EF
https://cointelegraph.com/news/ethereum-foundation-has-sold-90-percent-of-etc-in-the-last-6-months
https://imgur.com/a/DHexx#4I1WrPY - důkaz o umělém zásahu do konkurenční společnosti (ETC)

Komentáře

Oblíbené příspěvky